Našim prvim projektom u Bosni i Hercegovini pružamo Vam moderne, komforne, visokokvalitetne stanove izgrađene od strane renomiranih izvođača. Posebnost se očituje u korištenju kvalitetnih materijala, kako u interijeru tako i u eksterijeru.

Pri projektiranju se posebno vodilo računa o potrebama budućih korisnika stambenih prostora: od olakšanog pristupa u zgradu za osobe s invaliditetom, pa do prvoklasne termičke i zvučne izolacije, kvalitetne vanjske i unutarnje stolarije, laminata i keramike, instalacija i opreme.

Konstrukcija objekta

Za baznu konstrukciju objekta korišteni su materijali, koji obezbjeđuju najviši nivo privatnosti vlasnicima stanova u smislu zvučne izolacije, te materijali s kojima se troši manje energije za grijanje zimi, kao i za hlađenje ljeti. Gubitak topline i potrošnja energije po m² odražava se direktno na mjesečne račune za grijanje i električnu energiju te na duži životni vijek zgrade.

Obračun potrošnje energije

Model obračuna koji se najčešće koristi u stambenim zgradama jest da zgrada ima zajednički mjerni uređaj u toplinskoj stanici koji očitava potrošnju čitave zgrade, a potom se ista dijeli sa ukupnom stambenom površinom zgrade i množi s površinom pojedinačnog stana da bi se odredila njegova potrošnja.

Takvom neracionalnom postupanju sa energijom, međutim, firma WBE je stala na kraj uvođenjem pojedinačnog mjerenja energije u zgradi. Svaki stan posjeduje zasebne brojače za potrošnju električne energije, vode i grijanja.

Koliko potrošite - toliko platite!

Centralno grijanje na pelete

Pelet je najekonomičniji izvor energije. Cijena peleta u mnogome se razvija neovisno o cijeni plina i ulja za koje postoji sve manje resursa na tržištu, a eko porezi za iste sve više rastu. Pelet, nasuprot gorivima baziranim na nafti i uglju, ne sadrži supstance koje su toksične za ljude i okolinu. Materijal potreban za proizvodnju je od visoko kaloričnoga drveta. Moderna proizvodnja i propisani standardi kvaliteta doprinose da pelet ima ujednačenu gorivost i konstantnu energiju. Iskorištavanje fosilnih goriva ima svoju cijenu — vrlo visoko zagađenje sa promjenama koje se odražavaju na klimu.

Isplativost peleta

Za usporedbu su prikazani energenti koje bi (kroz sezonu grijanja od 7 mjeseci) koristila prosječna četveročlana porodica u stambenom prostoru površine 60 m², baš kao što prikazuje tabela ispod:

Struja Lož ulje Drvo Pelet
Potrošnja u sezoni grijanja od 7 mjeseci 9240 kWh × 0,1409 KM* 924 L × 1,75 KM* 15 m × 75,00 KM* 6076 kWh × 0,09957 KM*
Ukupna koštanja ogrijeva 1302,00 KM 1617,00 KM 1125,00 KM 605,00 KM
* cijene energenata su informativne i bile su važeće na dan sastavljanja tabele, no svakim danom njihova vrijednost raste, a samim time proporcionalno se povećava isplativost peleta. Za precizniju kalkulaciju korigirajte cijene energenata sa aktuelnim.

Održavanje stambenog objekta

Firma WBE obezbijedila je poseban servis koji vodi računa o čistoći, zelenilu, javnim površinama i tehničkome održavanju stambenog kompleksa. Za održavanje zgrade i cjelokupnog sistema centralnog grijanja, kao i za nabavku i skladištenje ogrijeva (peleta) je zadužena profesionalna firma GTO d.o.o..

Posjetite web stranicu naše partnerske firme koja se bavi održavanjem zgrade.

Vrhunska zaštita i izolacija

Prečesto smo, ne našom voljom, svjedoci događanja u susjednim stanovima (dječija igra, glasna muzika) koji stvaraju buku I ometaju našu svakodnevnicu. PVC profile sa šest komora pružaju izvanrednu zvučnu izolaciju ali i zadovoljavaju zahtjeve prema odredbama regulative EU o uštedi energije i smjernice o zvučnoj izolaciji.

Trostruko izolirajuća stakla punjena plinom argonom i premazana Iowy zaštitom. Vrhunski PVC profili sa šest komora izvanrednih karakteristika pružaju vrhunsku toplinsku i zvučnu izolaciju.

Fasada

Izrada u kombinaciji klasične termofasade i drvene fasade sa izolacijskim materijalima od 10 cm, čime je dodatno obezbjeđena kako toplotna tako i zvučna izolacija. Obloga drvene fasade je sibirski Ariš, prvoklasni kvalitet i obrada.

Prednosti dobre izolacije

  • Ušteda energije
  • Sprečavanje oštećivanja građevine – nekontrolirano "istjecanje" npr. toplog zraka kroz vanjski izolator i to iz razloga nekvalitetne ugradnje izolacijskog omotača ne znači samo kondenziranje vlage u unutarnjim prostorima nego znači i ozbiljno oštećenje same materije građevine kroz određeno vrijeme.
  • Dobijanje na komforu – Izbjegavanje konstantnog strujanja hladnog zraka u prostoriji daje osjećaj pozitivnog ugođaja. Tako ćemo se u prostorijama u kojima nema propuha ugodno osjećati tokom zimskih mjeseci i kad grijanje nije uključeno (a to odmah znači snižavanje troškova potrošnje energije).
  • Zaštita od tvari štetnih za ljudsko zdravlje.